Ważne!
  • KAHA 2022

    Sprawozdanie ze spotkania w 2022 roku

Sałatki z KAHy 2014

Spotkania » XIII spotkanie KAHy - 4/5 pażdziernika 2014 r. » Sałatki z KAHy 2014

Sałatka z cykorii (Miłka Hołownia-Nowik)

Dziewczyny, ponieważ kilka z Was pytało mnie o przepis na tę sałatkę, udostępniam go pro publico bono. Jest to przepis od mojej córki Guni i pochodzi z kuchni francuskiej:

Składniki:

  • 3 cykorie,
  • 3 gruszki twarde (np. konferencja),
  • 10-15 dkg sera pleśniowego (np. zwykły rokpol lub lazur błękitny),
  • sok z 0,5 cytryny,
  • garść karmelizowanych orzechów włoskich,
  • sos winegret.

Wykonanie: pojedyncze listki cykorii białej lub kolorowej przekroić wzdłuż na pół.Dłuższe można też pokroić w poprzek. Gruszki obrać ze skórki przekroić na pół, usunąć pestki i szypułkę, pokroić w cienkie podłużne plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ser pleśniowy pokruszyć. Do naczynia, najlepiej szklanego, wtedy ładnie wygląda, włożyć warstwę cykorii, potem gruszek, posypać serem pleśniowym i karmelizowanymi orzechami. Potem znowu warstwę cykorii, gruszek, posypać serem i orzechami. Następnie całość polać sosem winegret i zostawić na ok 10 minut. Przepis na sos winegret znajdziecie wszędzie, więc go nie podaję. Na orzechy karmelizowane i owszem, bo warto mieć je w zapasie. Ja robię je tak: do rondelka z 2-3 łyżkami wody wsypuję ok. 10 dkg cukru i podgrzewam (nie mieszając!! to bardzo ważne!) na dużym ogniu do momentu aż cukier zacznie się pienić. Wtedy zmniejszam gaz troszeczkę i czekam aż płyn zacznie lekko brązowieć (ok 4-5 min) Wtedy zestawiam rondelek z gazu, wrzucam orzechy (paczkę, ok.10-15 dkg) i energicznie mieszam, by zostały otoczone karmelem. Następnie szybko wykładam np. na blachę i rozdzielam od siebie cząstki orzechów przy pomocy widelca (mają tendencję się sklejać). Jeśli nie zdążysz i się posklejają , nie martw się, potem można większe kawałki rozkruszyć, gdy karmel stwardnieje. Tak przygotowane orzechy przechowuję w słoiku i sięgam po nie, gdy są mi potrzebne. Składniki na sałatkę można przygotowąć wcześniej, potem tylko wsypać warstwami do naczynia, polać sosem, 3 minuty i gotowe! Smacznego!

 

Sałatka z ogórków (Małgorzata Sobieszczak-Marciniak)

A oto mój ( właściwie mego męża) przepis na sałatkę z tegorocznych Suwałk: ogórki zielone pokrojone w plasterki ze skórką, ułożyć na półmisku. Polać oliwą, ułożyć liście świeżej mięty, posypać gruboziarnistą solą morską. Proste ale pyszne. Smacznego

 

Salatka z kaszy (Kasia Michnikowska)

Składniki:

  • kasza gryczana nie palona,
  • bób,
  • fasolka szparagowa,
  • sałata (dowolna),
  • migdały,
  • sos (musztarda, cytryna, czosnek, cukier/miód, oliwa z oliwek).

Wykonanie: Kaszę gotujemy i studzimy. Podobnie z bobem i fasolką. Migdały prażymy i gnieciemy. Produkty układamy w warstwy: sałata-kasza-bób-fasolka-migdały-polać sosem-sałata-kasza-bób itd... Smacznego